Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyulak betegségei+megelőzés

2008.02.11

Megelőzés!

A betegségeket sokkal könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani. Az egészség megőrzése összetett szabályok betartásával lehetséges.

Először is újdonsült kedvencünket vigyük állatorvoshoz, aki megvizsgálja a nyuszit, valamint ellátja hasznos tanácsokkal a gazdikat. A nyuszik számára két védőoltás jön szóba: myxomatozis, RHD. Leghamarabb 5 hetesen szokás ezeket beadatni, 6 hónapos kor alatt mindkettőből ismétlő oltás szükséges. Az oltások között legalább három hétnek kell eltelnie. A vizit alkalmával féreghajtót is adnak kedvencünknek. A védettség nem folyamatos, évente egyszer (tavasszal) ismételni kell a szurikat.

Másodszor nagyon fontos a kisállat helyének és környezetének tisztántartása. Ezekről bővebb információ a Gondozás menüpontban olvasható.

Harmadszor a táplálást kell megemlítenem. A nyuszi előtt folyamatosan legyen tiszta ivóvíz, lehetőleg önitatóból. Így a felfúvódástól sem kell tartanunk. Elsődleges élelemforrás a széna, ez mindíg legyen nyulunk előtt. Tápláló étrendi hatása mellett szinten tartja a bélflórát, segíti az emésztést, kiváló fogkoptató hatású. Csökkenti a gyomorbetegségek esélyének kialakulását.