Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyulak gondozása röviden

2008.02.11
  • tisztán tartás

Mivel a nyulak tiszta állatok, ezért könnyen meg lehet őket tanítani arra is, hogyan használják a kijelölt illemhelyet, és a ketrecben tartott nyuszik is gyakran csak az egyik sarokba járnak dolgukat végezni. Így megkönnyítik a dolgunkat: elegendő, ha naponta egyszer ezt a sarkot takarítjuk, a teljes ketrecet pedig heti gyakorisággal tisztítjuk. A legjobb megoldás, ha ilyenkor el tudjuk zárni a nyuszit ketrec másik felébe - ha ez nem megy átrakhatjuk a szállító dobozába - akár ki is engedhetjük őket - vagy végső megoldásként egy dobozba amire kis lyukakat vágunk. Az utóbbi megoldást tényleg csak akkor vegyük igénybe nagyon szükséges!!! A ketrec aljából vakarjuk ki az odaragadt almot, ez azért nagyon fontos, mert az elszennyeződött alom fertőzést okozhat. A nyúl csánkjai kisebesednek, a bőr begyullad és a szőr pedig kihullik. Mindig tegyünk bőségesen almot a ketrecbe!

Az etető tálkát és az itatót rendszeresen mossuk, ha az itató be van algásodva, akkor ezt egy üvegmosó kefével tisztítsuk ki.

A legjobb alom nem az apró forgács és a fűrészpor, hanem a hántott fakéreg, mert ez nem irritálja a nyúl szemét. Erre rakjunk ellenőrzött és jó minőségű szénát.

  • Nyulak ápolása

A nyulak szőre nem igényel sok ápolást, viszont a hosszúszőrű fajtáké sok ápolást igényel. Például ha egy angórát választunk kedvencünknek, akkor fel kell készülnünk a mindennapi fésülgetésre. Ha a bundájuk egyszer összeragad, akkor lehetetlen lesz megszabadulni a sok csomótól. Ilyenkor ki kell vágnunk a csomókat a szőrből ezzel nagyon el lehet rontani a nyúl küllemét. A kisállat-kereskedésekben lehet kapni fésűt és egyéb eszközöket a nyuszi ápolásához. Igyekezzünk a legjobb minőségű és nem a legolcsóbb kellékeket választani. Ha kedvencünket kiállításokra szeretnénk vinni akkor főleg fontos a napi ápolás.

  • Etetés, itatás      

     

A vadon élő nyulak zöldféléket esznek, amit metszőfogaikkal rágcsál le. Ennek a tápláléknak azonban alacsony a tápértéke. Ahogy nőtt az otthon tartott hús- és hobbynyulak száma, ezzel párhuzamosan igyekeztek minél különlegesebb, magasabb tápértékű ezzel szemben természetesebb tápot létrehozni. A legfigyelemreméltóbb a nyúltáp amely tápanyagtartalma a gyors növekedést segíti és az egészséges fejlődést biztosítja.

A hobbynyulakat ma a legtöbb helyen Gabona alapú száraztáppal etetik, ami rengeteg tápláló összetevőt tartalmaz mint például a kukoricapehely, alfafa, törtzab és búza, kis mennyiségben zúzott, szárított borsó és még lágyszárúak is. Igyekezzünk mindig jó és márkás száraztápot vásárolni. A márkás nyúltápoknak általában magas tápértéke van és jó, természetes összetevőkből készül. Mindig etessük el a tápot a szavatossági idő lejárta előtt! A szárazeledelt nehéz kerámiatálban adjuk a nyuszinak. A száraztápot naponta kétszer (reggel, este) adjuk.

Az itatásról csak annyi, hogy legalább naponta kétszer cseréljük és legalább hetente tisztítsuk ki az itatót. A legmegfelelőbb itató az önitató, amit bármely kisállat-kereskedésben beszerezhetünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.