Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyuszi helyének kialakítása,elhelyezése

2008.02.11

                                   A nyuszi helyének kialakítása, elhelyezése
  

Mekkora ketrec szükséges, milyen almot használjak, mik a szükséges felszerelések?

A ketrec helyének megválasztásánál ügyelnük kell arra, hogy közvetlen huzat ne érhesse az állatot, mert ez különböző szembetegségek és megfázásokra ad esélyt. Közvetlen napfénytől is óvnunk kell, hiszen a nyuszik hőszabályozása a környezeti hatásoktól függ. A direkt napfény veszélyes, legyen egy sarok a ketrecben, ahová szükség esetén elhúzódhat. Ha más állatok is élnek velünk, a ketrecnek megfelelő védelmet kell nyújtania előlük is.

Manapság széles választék várja a leendő gazdikat ketrec vásárlásánál. Mérete minimum 70*50cm legyen, magassága akkor megfelelő, ha a nyuszi fel tud benne egyenesedni. Ezek alja könnyen levehető, tisztítható. Oldalán elhelyezett ajtaja megkönnyíti kedvencünk ki-be mászkálását, a tetején lévő pedig hasznos ha ki szeretnénk belőle venni a nyulat. sajnos ezek a ketrecek igen drágák, de ne feledjük, ez csak egyszeri befektetés, érdemes a legetőségeinkhez mérten a legnagyobbat, legjobb minőségűt beszerezni.

Magunk is elkészíthetjük a ketrecet. Ebben az esetben előny, hogy a számunkra leginkább tetsző "lak"-ot tudjuk megcsinálni.

Az etetőtál legyen fém, ezt a nyuszi nem tudja szétrágni. Rögzítsük a ketrec oldalára, megelőzve ezzel a táplálék kiborítását és beszennyezését.

Szereljünk fel egy szénarácsot is, így a nyuszi nem "maga alól" eszi a szénát, ezzel is korlátozzuk az emésztőrendszer megbetegedését.

Itató tekintetében a leghigénikusabb a szelepes önitató.

Alomként használhatunk forgácsot, csutkaalmot. Amikor már a nyuszi egy bizonyos sarokba végzi a dolgát, helyezzünk be egy alomtálcát, amibe jó minőségű, veszélyes anyagoktól mentes speciális macskaalmot tegyünk körübelül 2 cm vastagon.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.