Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyuszi táplálékszükséglete

2008.02.11

                                                      Etetés, itatás
  

A nyuszi táplálékszükségletei

Először is a nyuszi előtt mindig legyen friss, tiszta ivóvíz, amit önitatóban teszünk elé!

A nyulak fő elesége a jó minőségű réti széna, ami akkor a legjobb étrendi hatású, ha pillangós növényeket is tartalmaz. A színe zöldesbarna, illata kellemes, sajnos borsos ára van. A sárgásbarna, illatmentes vastag szálú széna nagyon gyenge minőségű, árban sokkal kedvezőbb. Érdemes a jobbat választanunk, mert a megfelelő étrendi hatású széna szinten tartja a bélflórát, megelőzi a gyomor betegségeinek kialakulását, ezen kívül pedig koptatja a fogakat. Szénát korlátlan mennyiségben adhatunk a nyuszinak, folyamatosan legyen előtte!

Az állateledel üzletekben nagyon sok fajta készen kapható, nyúl számára előállított tápkeverék választék fogad minket. Ezek etetését korlátozzuk, mert magas a szénhidrát tartalmuk, és hízásra hajlamosítja az állatot. Ebből naponta egyszer adjunk a nyuszinak, a széna mellett természetesen.

Akinek van türelme és ideje, saját maga is összeállíthatja kisállata eledelét. Az alap legyen nyúltáp, ehez keverhetjük a többi gabonamagvat. Ki kell tapasztalni, hogy melyiket szereti, és ennek függvényében állíthatjuk elő a keveréket. Adható gabonamagvak: zab, búza, árpa, lenmag,napraforgó, kukorica (bár én nem vagyok a híve)

Zöldtakarmányok: répa, répazöld, zeller, karalábé, káposzta, petrezselyem, fű, pitypang, tyúkhúr, papsajt, lóhere, alma, dinnyehéj. Ha nem tudjuk, hogy a nyuszi mely zöldeledelhez szokott hozzá a tenyésztőnél, mindegyiket csak óvatosan, kis adagokban vezessük be. Naponta emeljhetünk az adagon, amennyiben nem okoz zavart a nyuszi emésztésében. A salátát nem ajánlják, mert a benne lévő méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.