Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A törpenyúl fajtái

2008.02.09

A Holland törpenyúl:

Történet: a korai 1880-as években egy holland tarka alomban tűnt fel egy hófehér, piros szemű, sokkal kisebb súlyú nyúl. Mutáció volt, amely a törpeség génjét hordozta. Ez volt a holland törpe kiinduló őse. Testtípusra még nem olyan volt mint ma, több keresztezéssel alakult ki a mai típus. Színben kezdetben csak a fehér létezett, a piros szeműt hermelinnek nevezik ma, később egy másik típus is létrejött, fehér; kék szemmel (az akkori Kelet Németországban tűnt fel először), majd csak ez után kezdték a színeseket is tenyészteni.

Típus: a legkisebb termetű törpenyulak, melyek jelentősen eltérnek alkatban az egyéb nyúlfajtáktól. Általában 100 pontos rendszerben bírálják.
A test rövid, kompakt, a vállak szélesek, végig egyforma szélességű.
A mellső lábak rövidek, egyenesek.
A fül álló, jól szőrözött, hegye lekerekített. A kívánatos méret 5 cm.
A fej a testhez viszonyítva nagy (1/3 arányú), kerek, széles, jó kifejezésű. A nyak rövid, nem látható.
A hátulsó lábak egyenesek, a farok rövid, a gerinc vonalában fut, nem görbül.
Szín: minden elismert nyúl szín elfogadott.
A szőrzet puha, normál hosszúságú, sűrű, ún. "rollback" (a szőrzet ellenirányú simításkor hamar visszatér eredeti állásába).
Kondíció: jó általános állapot, mentes minden fertőzéstől, érdeklődő, élénk.
Súly: minimum 0.7 kg, max. 1.5 kg. Az ideális súly 1.0- 1.2 kg. (itt a különböző országok standardjai között jelentős eltérések vannak).
Hibák: keskeny vállak, nem álló fülek, túlsúly, megengedtettnél kisebb súly, keskeny pofa, fehér szőrszálak a színes nyulak szőrében, fehér karmok, (a színes nyulaknál), eltérő árnyalatú foltok a szőrben, túl puha szőrzet
Kizárást maguk után vonó hibák: típustalan felépítés, görbe lábak, fehér foltos szín (nem fehér nyulakon) nem megfelelő szemszín, foltos orr, túlnőtt, vagy hibás fogazat, kancsal szem.

 

A Törpe kosorrú:

Ennél a nyúl fajtánál - mivel sokkal fiatalabb fajta, mint a holland törpe- még több standardbeli eltérés van az országok között. Leginkább a súly az, ami jelentősen eltér, de például a kiállításon preferált póz is más pl. Amerikában, mint Angliában. Először tehát leírnám, ami minden standardban közös, végül pedig a súlyhatárokat.

Típus: Tömör, erős testfelépítés. Rövid, széles, jól izmolt test, csak kissé látható nyakkal. A jól izmolt far rövid és jól lekerekített. A mellkas széles és mély, ahol a vállakkal találkozik, széles és erős. A mellső lábak rövidek, egyenesek. A hátulsó lábak nagyon erőteljesek, rövidek és párhuzamosak a testtel. A farok egyenes és jól szőrözött.
Szőrzet: sűrű, jó hosszúságú, un. "roll back", bőséges fedőszőrzettel. A lábak és a fülek jól szőrözöttek.
Fej, korona, és szemek: A fej kerek, széles, erős. A profil erősen kerek (kosorr), jó szélességgel a két szem között. A szemek nagyok, fényesek, kerekek. A korona kifejezett. (korona: a fejtetőn keresztül húzódó, kiemelkedő rész. Formája határozza meg a fülek tűzését, a fül alapi része.)
Fülek: széles, lekerekített végű, jól szőrözött, nem hosszú lógó fülek. A pofák mellett lógnak, kagylójuk befelé néz ( nem látható a fül belseje, semmilyen szögből).a fülek a szemek vonalában erednek a korona folytatásaként, patkó formában fogják körül a fejet.
Szín és jegyek: minden elismert nyúlszín, egyszínűek és fehér jegyesek is. (a fehér jegyek kiterjedése, nagysága pontosan meghatározott).
Kondíció:jó általános állapot, mentes inden külső-belső fertőzéstől, érdeklődő, élénk.
Hibák: minden eltérés a standardtól. Túl hosszú test, jellegtelen fej, álló, vagy időnként álló fül(ek)nem kifejezett korona, túl puha (un. "flyback coat")szőr.
Kizárást maguk után vonó hibák: foghibák, a felső határnál nehezebb súly, ill. általános felépítési hibák. (lásd nyúltenyésztéssel foglalkozó szakkönyvek)

A súly: angol standard: miniatür kosorrú: ideális: 1.45kg, max: 1.6 kg
törpe kosorrú: ideális: 2,037kg, max: 2,487 kg (a magyar kosorrúak ehhez a típushoz állnak közelebb)
amerikai standard: törpe kosorrú: max: 1,8144 kg (minimumot nem ad meg)
magyar standard: törpe kosorrú: minimum 1 kg, maximum 2 kg (tehát, mint látható, a mi súlyhatárunk a három hibridje.)
Az egyéb szőrváltozatokkal külön nem foglalkozom, csak az általam is tenyésztett oroszlánfejű változattal, mert itthon még nem nagyon vannak, de küllemben megegyeznek a simaszőrű változattal. ( american fuzzy lop, cashmere lop). Akit részletesebben érdekel, sok honlapot találhat velük kapcsolatban.

 

 

 

Az Oroszlánfejű törpe kosorrú:

Nem sokkal a törpe oroszlánfejű nyulak (állófülűek) létrejötte után ez a változat a törpe kosorrúaknál is megjelent. Alapvetően ők normál törpe kosorrúak, karakterisztikus sörénnyel a fejük körül. Az állófülűekhez képest ez a sörény általában hosszabb és néha nem olyan dús.
Standardjuk még elfogadás alatt áll, ami azt jelenti, hogy vihetők kiállításra, és elegendő típusos egyed bemutatása után elismert fajtává válik. Jelenleg az angolok állítják ki őket ennek érdekében. (nálunk még nemigen ismerik őket)
Az oroszlánfejűek Európában igen elterjedtek, így hazánkban is. Ez annak köszönhető, (mivel egyébként nem az jellemző, hogy itt jelennek meg először az újdonságok) hogy a mutáció európai. De ez egyben kissé gátja is a gyors terjedésnek, mert pl. Amerikában egy új változat sokkal hamarabb "befut" , végigjárva az elismertséghez szükséges utat.

A standard teljesen egyező a törpe kosorrúakéval, így csak a lényeges eltérést a sörényt írom le.
A sörény: 5-7,5 cm hosszú, a fej körül körben helyeződik, ráterjed a nyak mögötti "V" részre is. A korona felett frufru van.
A sörény génből adódóan (ami az aljszőrzet meghosszabodására hat), a combon is szőrnadrág van. Ez a felnőtt állatok némelyikénél eltűnik, másoknál nem. A standard szerint csak a sörény kívánatos, de ez még változhat a véglegesítésig. (nálam a legtöbb nyúlnál két éves korig megvan, majd eltűnik a nadrág)
Itt kell szóbahozni a sörény gén öröklődését: egyszerű, domináns-recesszív öröklésmenetet mutat, amiből az következik, hogy amelyik nyúl hordozza, az fenotípusosan mutatja is a sörényességet. De: a gén duplázódva (tehát ha mindkét szülőtől örökli a nyúl), a nem tenyészthető, hosszú szőrű változatot eredményezi. Ebből következik, hogy jobb simaszőrű változattal keresztezve tenyészteni, így egygénes, tenyészthető oroszlánfejű, és nem hordozó (normálszőrű) törpe kosorrúakat kapunk. A duplagénes változatnak egyetlen előnye van: ha normálszőrű párt teszünk hozzá, 100% oroszlánfejű utódokat kapunk. Így jó típusú duplagénes nyulakat tenyésztésben lehet tartani. (Hátrányuk, hogy szőrük, mint az angóráké, nehezen karbantartható, gyakran kell kefélni, hogy csomómentes maradjon)

 

Oroszlánfejű nyúl

Ez a fajta viszonylag újkeletű, de egyre népszerűbb világszerte. Belgiumból ered, ahol svájci rókanyulat (ez nem törpe fajta) belga törpével keresztezve alakult ki. Egyes források szerint Jersey Woolie fajta is részt vett a kialakulásban. Az eredmény: egy rövidszőrű nyúl, sörénnyel a feje körül.
Mivel új fajta, ezáltal kissé kiforratlan még, valamint ebből adódóan országonként eltérő standardjai vannak.
Angliában a minél nagyobb és egyöntetűbb sörény a cél, Amerikában viszont a kicsinyítés is cél a szép sörény mellett. Ott egyre jobban hasonlít küllemileg a holland törpére. Nálunk is egyre elterjedtebb, viszont eléggé vegyes az állomány, akár testnagyság, akár sörényforma tekintetében.
A sörényességről tudni kell, hogy egy domináns gén okozza, amely aljszőr meghosszabbodást eredményez a nyak, a pofaalja, valamint a comb tájékán. A gén hatása nem egyöntetű, ezért előfordulhat nagyon szőrös, illetve kevésbé dús sörényű állat. De minden nyúl oroszlánfejűnek tekintendő, amelyiknek bármekkora sörénye is van (ez lehet akár csak egy-két szál a fülek között, sőt, olyan eset is előfordul, hogy kölyöknek igen nagy szőrű állat a vedléskor szinte simaszőrűvé válik). Mivel a fajta keverhető minden további nélkül a simaszőrű holland törpével, valamint születik az alomban sörénygént nem hordozó simaszőrű egyed is, így a változatok száma igen nagy.

A standard: (ez lenne a kívánatos, de hosszú még az út odáig)

Általánosságban: Erős, jól lekerekített test, kerek fej, jól kifejezett orrtájékkal. Közepes hosszúságú, jó csontozatú, egyenes végtagok, elég magas tartás, mely láttatja a mellkasi részt, és a sörényt (a nyúl nem fekhet, hanem ülő pozitúrájúnak kell lennie). A fül felálló, max. 7.62 cm (3 inch). (Láthatóan sokkal hosszabb, mint a holland törpénél, de már vannak törekvések a kisebbítésére.) Minden elfogadott színben létezik, de mivel még csak elfogadás alatt lévő fajta, így a következő színekben állítható ki (Amerikában. Nálunk ilyen megkötésről még nem hallottam, az angolok pedig elfogadják minden színben): vadas, piros szemű fehér, kék szemű fehér, fekete, thüringiai, sziámi.
A súly: kb. 1.7 kg (Amerikában ennél nagyobb nem lehet, mert az kizárást von maga után).
A sörény: jól fejlett, dús, körbeéri a fejet, de az arcorri rész és a szemek közti rész sima szőrű. A szőr 5-7.5 cm (2-3 inch) hosszú.

A szőrzet: a sörény kivételével normál hosszúságú az egész testen. A combokon, főleg fiatal állatokon, "nadrág" lehetséges, amely elnézhető, de nem kívánatos (ehhez csak annyit, hogy itt még viták folytak a standard leírásban, mivel a sörény gén a combokon lévő szőrzetre is hat, így általában egy jó sörényű egyednek a combján is nagy a szőr. Ez később, egy-két éves korban eltűnhet. Tehát vannak még érdekes dolgok, mivel a genetikát elég nehéz "megerőszakolni". Ilyen másik érdekesség, hogy kék szőrű állatnál kívánatosnak tartják a sötét szemet, pedig a kékséget okozó gén szürke szemet eredményez, nincs sötét szemű egyed ilyen genotípussal).
Hibák: hosszú szőrzet a fülön, finom fej, szegényes színezet, hosszú test, kifejezett szőr a combtájékon, hosszú szőr a tsten.
Kizáró hibák: sörény a fülön, a pofatájékon, foghibák, túlsúly, sörénytelenség.
Ide tartozik még a sörénygént duplán hordozó nyulak megemlítése. Ők túl szőrözöttek a standard szerint, így kiállításra nem vihetők, viszont tenyésztésben tartásuk indokolt, hiszen sima szőrű egyeddel párosítva 100% oroszlánfejű utódokat adnak. Ez szintén standard hiba, hiszen minden tenyésztő megtart ilyen egyedeket, viszont ha kiállításon nem bírálhatók, nem ellenőrizhető a küllem. Így talán ezen is változtatnak majd a végleges standardban. Tudni kell még, hogy ezeket a kölyköket már születéskor fel lehet ismerni. Ahogy szőrösödni kezdenek, a normálistól eltérően kopasz marad a test alsó fele, és itt csak később kezd nőni a szőr.
Az alomban születnek oroszlánfejűség gént nem hordozó egyedek is. Ezek teljesen normál szőrűek lesznek. Ha fajtatisztán akarjuk tartani az állományt, ezeket is be lehet venni a tenyész programba (mint fent volt már szó róla, a dupla oroszlánfejű génes egyedekkel párosítva "rendes" oroszlánfejűeket kapunk).
Mindezek figyelembevételével azt mondhatjuk, hogy az oroszlánfejűek tenyésztése nem egyszerű (de melyik fajtáé az?), viszont a kihívások kedvelőinek való feladat. Aki belekezd, olyanná alakíthatja saját tenyészállományát, amilyenné szeretné, mivel a nagy variabilitás ezt megengedi (persze, arra azért nem árt figyelni, hogy mindez standardon belül maradjon, vagy ki kell találni egy új standardot az általunk tenyésztett fajtához :o))
Sok sikert a kísérletezéshez!

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

bunny86@chello.hu

(Bunny, 2008.02.11 16:01)

Szia!
Ez a cikk a Törpenyúl Klub tulajdona, szerzője Vétek Tímea, kérlek forrásként jelöld meg!